A logikai társasjátékok minden korosztály számára szórakoztató és hasznos időtöltést nyújtanak. A másokkal együtt játszható logikai játékok megfelelő kiváltói lehetnek akár a képernyőhöz kötött játékoknak is. 

Logikai társasjátékok

Milyen a jó logikai társasjáték?

Egyszerű szabályok

A logikai társasjátékok többségét könnyen érthető, egyszerű szabályok jellemzik, melyek rövid idő alatt elsajátíthatók. 

Érdekes ötletek

Amellett, hogy különböző készségeket fejlesztenek, a legjobb játékok azzal tűnnek ki a többi közül, hogy valamilyen érdekes ötleten alapulnak, ami felkelti a gyermekek érdeklődését. 

Rövid játékidő

A gondolkodtató játékok esetében különösen fontos, hogy ne fárasszák túl a játékosokat. A rövid játékidő annyi játékmenetre ad lehetőségét, amennyire a gyermekeknek igényük van, így a játszma végül nem fullad unalomba.

Kreatív fejtörés

A fejtörő játékok fejlesztik a kreativitást illetve a matematikai illetve a logikai gondolkodást. Ezek segítségével a gyerekek játszva sajátíthatnak el olyan készségeket, melyek később az iskolai tanulmányaik során is hasznukra lehetnek.

A legjobb logikai társasjátékok

Swish

A swish egy egyedi megjelenésű kártyajáték, mivel a lapok átlátszók, és egymásra rakosgathatók. A játékosok célja, hogy az asztalra kitett kártyákat úgy pakolják egymásra, hogy az adott színű alakzatok kiegészítsék egymást. A játék kihívását az adja, hogy miközben megtervezzük a kártyák átrendezését, a lapokhoz nem nyúlhatunk hozzá. Fejben kell őket forgatni, párosítani, hogy amikor a kezünkbe vesszük őket, már minden stimmeljen.

Színvilág

Ez a logikai társasjáték a kisebbeknek is élvezetes szórakozást nyújt. A doboz tartalmával nyolcféle-képen játszhatunk. A 120 színes lapka segítségével oldhatunk meg feladványokat, akár egyedül, akár társaságban. Építhetünk mozaikot, vagy egymással versengve gyűjthetünk találkozási pontokat a magunk építette alakzatokban. Ez a logikai játék fejleszti a színérzéket, a térlátást, és az esztétikai érzéket.

Észvesztő Útvesztő

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretné az útvesztőket. Ebben a játékban magunk készíthetünk labirintust, szabadon tervezhetünk, építhetünk. A játékosok mágneses szivacs elemeket rakosgatnak a saját játéktáblájukra, hogy aztán az ellenféllel kicserélve megpróbálják gyorsabban végigvezeti a golyót a pályán. A játék fejleszti a logikai készséget, térlátást illetve a kézügyességet.

Okiya

Ez a japán logikai társasjáték a csodálatos képi világával is lenyűgözi a gyerekeket. Ebben a párharcban az a játékos nyer, akinek hamarabb sikerül a gésáiból egy négyes sort kiraknia. Hogy melyik lapka helyére tehetik le a következő gésájukat, azt a lapkákon szereplő motívumok korlátozzák. Madarak, növények és a lemenő nap vagy az eső látható a rajzokon. A játék akár több lépésre előre is megtervezhető, így mi befolyásoljuk, merre tereljük az ellenfelünket és milyen lehetőségeket hagyunk saját magunknak nyitva. Az Okiya fejleszti a logikai gondolkodást illetve mások érzéseinek és szándékának észlelését.

Pylos

A pylos két személyes társas játékban közös erővel kell piramist építeni. A győztes mégis az lesz, aki a csúcsra tör, azaz felhelyezi az utolsó golyót a piramis tetejére. A játék során négyszer négyes pályára kell felváltva elhelyezni a golyókat, majd ezt követően a játékosok már a golyókat egymásra pakolva építik tovább a piramist. Ha ügyesen taktikáznak, bonthatnak is belőle. A számos lehetőséget magában rejtő és rendkívüli taktikát igénylő játéknak amilyen egyszerűek a szabályai, olyan könnyen hozza lázba játékosokat. Kiemelten fejleszti a következő területeket: analitikus gondolkodás, kombinativitás.

Kálmán Judit, pszichológus – Pszichológiai tanácsadás szülőknek és gyerekeknek

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu