A képernyőfüggőség valós veszélyt jelent a fiatalok számára. Az iskolás korú gyermekek szabadidős elfoglaltságai gyakran szinte észrevétlenül alakulnak át, és a szülők sokszor csak későn döbbennek rá arra, hogy gyermekük szinte minden szabad percét gépezéssel tölti.

képernyőfüggőség

A képernyőfüggőség kialakulása

A kisiskolások körében főleg a számítógépes játékok a népszerűek. Eleinte csak néhány percre kapják meg a szüleik táblagépét vagy mobiltelefonját, ha nagyon unatkoznak. Lényegi változás akkor áll be a képernyő előtt eltöltött időmennyiségben, amikor a születésnapjukra vagy Karácsonyra megkapják az első mobiltelefonjukat vagy  táblagépüket. Ez már a saját tulajdonuk, és ha a szüleik nem korlátozzák ebben őket, mindig velük lehet. 

Eleinte többnyire időkorláttal és szülői felügyelet mellett játszanak a gyermekek. Ilyenkor még általában a kíváncsiság vezérli őket, szeretnének többféle játékot kipróbálni a széles kínálatból. 

Ha a szülők megengedik, hogy a gyermek több mint fél órát játszhasson egyhuzamban, könnyen elvesztheti az időérzékét, és csak akkor teszi le a gépet, amikor már teljesen kimerült. A legtöbb gyermek, ha megkedvel egy játékot, legszívesebben minden idejét azzal töltené, érdeklődése beszűkül, gondolatban akkor is a játékot játsza, amikor nincs lehetősége a képernyő előtt lenni. Az iskolai szünetekben csak erről a témáról szeret beszélgetni a társaival, rajzaiban is a játék harcjeleneteit eleveníti meg.

Mi okozza a függőséget?

A gyermekek agyában hasonló folyamatok indulnak el, mint más függősegek esetén. A játék jutalomérzést és boldogságot vált ki belőlük, amiből újra és újra részesedni szeretnének. Elhanygolják korábbi szabadidős vagy sporttevékenységeiket, alig várják, hogy végre bekapcsolhassák a gépüket és elmerülhessenek a játék világában. 

Az így megszerzett boldogsághoz sokkal könnyebben jutnak hozzá, mintha a való világban tennének erőfeszítéseket, és például egy futóversenyben probálnának nyerni vagy egy hétvégi tura után kerülnének a boldog elégedettség állapotába.

A nagyobb gyermekek a játékokon mellett több más képernyős tevékenységet is váltogatnak, melyekkel így gyakorlatilag a teljes szabadidejüket képesek kitölteni. Hangulatuktól és érdeklődésüktől függően sorozatokat vagy vicces videókat néznek, társalognak az ismerőseikkel a külőnböző közösségi oldalakon, vagy híreket olvasnak kedvenc sportolóikról vagy példaképeikről. Az ilyen jellegű elfoglaltságoknak sosincs vége, egyikről váltanak a másikra, és a szobájuk zárt ajtaja mögött éjszakába nyúlóan gépezhetnek.

Az internetfüggőség intő jelei, ha a gyermek

 • nem tud másra gondolni, mint az internetre, ezek a tartalmak szövik át gondolkodását.
 • nem tudja kontrollálni az internet előtt töltött időt.
 • ingerült, ha nincs gépnél, 
 • nem mond igazat, amikor arról kérdezik, mennyit netezett. 
 • tanulmányi eredménye romlik
 • sivár vagy hiányzó baráti kapcsolatokkal rendelkezik.
 • hanyagolja az edzést és a korábbi kedvelt időtöltéseit.

Hogyan előzhető meg a képernyőfüggőség?

 • Időkorlát állításával (kisiskolásoknál napi fél óra, nagyobbaknál egy óra)
 • Megfelelő napirend kialakításával
 • Egészséges és rendszeres táplalkozással
 • Sportolással és mozgással a szabad levegőn
 • Közös családi programokkal (kirándulás, játék, beszélgetés, étkezések, ünnepek)

Mikor kell szakemberhez fordulni?

A függő gyermek végső soron elszakad a valóságtól, és a virtuális világot részesíti előnyben. Egyre rosszabb fizikai és pszichés állapotba kerül. Megfeledkezik az étkezésről és egyéb fiziológiai szükségleteiről, és akár pszichotikus rohamai, dühkitörései is lehetnek. Ilyenkor a szülő úgy érzi, teljesen kicsúszik a kezéből a kontroll, gyermeke egyre vadabb ellenállást tanusít bármilyen korlátozással szemben.

Nem érdemes megvárni, amíg a gyermek aggasztó állapotba kerül. A legjobb, ha a szülő még időben közbelép és támogatja a gyermeket az újrakezdésben.

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése:

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Időpont egyeztetés:

Telefon: +36 70 254 5482

E-mail cim: info@gazdagretipszichologus.hu