A kamaszkori depressziót nem könnyű megkülönböztetni a hosszabb ideig fennálló levertségtől és rosszkedvtől, különösen azoknál a fiataloknál, akik hajlamosak befelé fordulni, magukba zárkózni.
A serdülőkori depresszió jeleinek időben történő felismerésével elkerülhető a probléma elhúzódása és súlyosbodása.

Kamaszkori depresszió

A kamaszkori depresszió jelentkezése

A szülők általában hozzá vannak szokva, hogy kamasz gyermekük ritkábban mesél a problémáiról, nehezebben tárja fel az érzéseit. Gondjait inkább megpróbálja elrejteni mások előtt vagy kortársaival, barátaival osztja meg. 

Mégis gyanakvásra ad okot, ha a serdülő fiatal rossz kedve, lehangoltsága 2-3 hétnél tovább fennáll. A tartós ingerlékenység, frusztráltság illetve a hirtelen hangulatváltozások a depresszió jelei is lehetnek.

A depresszió tünetei lehetnek

  • Szomorúság, lehangolt, életunt viselkedés
  • Zárkózottság, elhúzódás a barátoktól, ismerősöktől
  • Ingerlékenység
  • Érdektelenség azokkal a tevékenységekkel kapcsolatban, melyeket korábban szívesen végzett
  • Koncentráció probléma
  • Fáradékonyság
  • Tanulási problémák, romló iskolai teljesítmény
  • Pszichoszomatikus tünetek
  • Bizonytalanság és önértékelési problémák
  • Alvászavar, alvás problémák
  • Megváltozott étkezési szokások
  • Önsértés, függőségek kialakulása 

Kamaszkori depresszió és önértékelési zavar

A kamaszok gyakran alulértékelik magukat, kevés az önbizalmuk. A környezetüktől illetve a kortársaiktól várnak megerősítést, melynek hiányában hajlamosak elkeseredni és hibákat keresni magukban. 

A teljesítménykényszer, a szülőknek illetve a barátaiknak való megfelelési igény gyakran szorongással tölti el őket. Elégedetlenek magukkal, szeretnének “jobbak” lenne, de nehezen tudják megfogalmazni, hogy pontosan miben szeretnének változni. 

Idegen társaságban sokszor bizonytalanok, zavarban vannak. Kínosan érzik magukat, mintha minden szem rájuk szegeződne. Szeretnének ezekben a helyzetekben felszabadultabban viselkedni, de minél inkább erre koncentrálnak, annál esetlenebbnek és bátortalanabbnak érzik magukat.

Hogyan segíthet a szülő?

A serdülők gyakran visszautasítják a szülők segítő próbálkozásait, de ez nem jelenti azt, hogy nem vágynak a környezetük figyelmére. Fontos, hogy a szülők biztosítsák gyermeküket arról, hogy bármikor, bármilyen problémával lehet hozzájuk fordulni. Legyenek elérhetők a serdülők számára, ne temetkezzenek a munkájukba vagy ne hivatkozzanak halaszthatatlan teendőkre, ha a gyermekük beszélgetni szeretne velük.

Fontos, hogy komolyan vegyük a kamaszok problémáit, és ne próbáljuk meg azokat elbagatellizálni. Ne mondjuk azt, hogy “semmi baj, holnapra magától elmúlik az egész”, mert a gyermekek nem erre a válaszra várnak. Szánjunk időt a beszélgetésre és hallgassuk meg figyelmesen a fiatalokat. Próbáljuk meg megérteni a gondjukat, és fejezzük ki számukra az együttérzésünket.

Ha a depresszió tünetei huzamosan fennállnak, ne késlekedjünk, kérjük szakember segítségét.

Kálmán Judit – Tanácsadó pszichológus – Online és személyes kamasz tanácsadás

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu