Az egyszemélyes játékok a logikai játékok széles körét alkotják, melyeket gyermekek és felnőttek egyaránt játszhatnak egymagukban. Ezekkel a játékokkal akkor is lehet játszani, ha egyedül vagyunk vagy, ha csak kevés idő áll rendelkezésre a játékra.

Az egyszemélyes logikai játékok nagyon jó unaloműzők és remekül helyettesíthetik a számítógépen vagy telefonon játszható játékokat.

Egyszemélyes játkékok

Kinek ajánlhatók ezek a játékok?

Az egyszemélyes játékok bármelyik korosztály számára élvezetes elfoglaltságot jelenthetnek, a legkisebbektől az idősekig. A játékok gyártói a dobozon mindig feltűntetik az ajánlott életkort, ezt érdemes figyelembe venni a vásárlásnál. 

Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát játék közben, nem szükséges különleges szellemi képességekkel rendelkezni, elegendő, ha figyelembe vesszük az életkori ajánlást. Ha ugyanis a gyermek életkorához vagy szellemi érettségéhez képest túl bonyolult játékot kap, észrevehetően türelmetlenné és feszültté válik tőle. Ha a játék színvonala alacsonynak bizonyul az egyén életkorához vagy képességeihez mérve, a gyermek hamar elunja a játékot, nem köti le megfelelően a figyelmét.

Az egyszemélyes játékok előnyei

Egyszerű szabályok

A játékszabály az egyszemélyes játékok esetén általában sokkal egyszerűbb, mint a társasjátékoknál. A kihívás nem a szabály megértésében, hanem a feladványok megoldásában rejlik. 

A legtöbb egyszemélyes logikai játék doboza tartalmaz egy feladvány füzetet, amelyben a különböző feladványok nehézségi sorrendben követik egymást. Ilyen módon a gyermekek játszva tanulják meg a játékot, és sajátítják el azokat a képességeket, amelyek az egyre összetettebb feladatok megoldásához szükségesek.

Képességfejlesztés

Mint minden logikai játék, ezek is számos mentális képességet fejlesztenek. Kiváltképpen alkalmasak a logikai készség, térlátás, kombináló készség, rugalmas gondolkodás fejlesztésére. 

Mindemellett ragyogóan fejlesztik az összpontosítás képességét és a figyelmi teljesítményt is. Tökéletesen alkalmasak a gyermekek önálló gondolkodásra való szoktatására illetve a tanulási készség fejlesztésére. 

Az egyszemélyes logikai játékok a feladványok mellett mindig tartalmazzák a helyes megoldásokat is, így a játékos önmagát ellenőrizheti. Az önellenőrzés képessége rendkívül hasznos az iskolai felkészülés hatékonyabbá tétele szempontjából. Az otthoni tanulás során ugyanis sokszor problémát jelent, hogy a gyermekek nem bíznak a saját képességeikben és nem képesek önállóan ellenőrizni a felkészültségüket.

Kálmán Judit, pszichológus

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu