Az alvási szokások illetve az alvásigény egy családon belül többnyire eltérőek lehetnek. Érdemes mégis ezek összehangolására törekedni annak érdekében, hogy az egy háztartásban élők körében mindenki számára megfelelő rend alakuljon ki.

alvási szokások

Alvási szokások kialakulása

Az alvásunk minőségét belső és külső ingerek egyaránt befolyásolják. A belső ingerek közé tartoznak például a szervezetünkben zajló élettani és lelki történések. A külső ingerek közé pedig a külvilágból érkező fények és zajok. Ha az alvási szokásaink kialakulását szeretnénk megérteni, figyelembe kell vennünk azt a hatást, amit az emberi környezetünk, társas kapcsolataink gyakorolnak ránk.

Ha családban élünk, nem függetleníthetjük magunkat attól ahogyan a szüleink, gyermekeink, házastársunk, vagy egyéb hozzátartozóink töltik az éjszakájukat. 

Általában minden családban léteznek az együttélésnek íratlan szabályai, és hasonlóképpen ehhez,  kialakul az alvás rendje is. Ezt a családban élők közösen alakítják ki, törekedve arra, hogy mindenki számára elfogadható legyen. A kialakított normarendszer családonként többnyire eltérő, illetve a szokások betartatási módja is más és más lehet.

Alvási ritmus és alvási szokások

A kialakított rend általában addig működik megfelelően, ameddig valamelyik családtag életében nem történik olyan változás, amely a megszokott rendet felboríthatja. Ha egy családba újszülött érkezik, a szülők alvási rendje természetes módon felborul. A családtagok rugalmas alkalmazkodó készségén és probléma megoldási hajlandóságán múlik, hogy milyen gyorsan tudják a korábban megszokott rendjüket úgy átalakítani, hogy hosszú távon ne sérüljön senkinek az életritmusa, mindenki kialhassa magát.

A családok alvási szokásai szorosan kapcsolódnak a család értékrendjéhez. Ha nem alakítható ki kompromisszum mentes alvási rend, a családok általában mérlegelik, hogy mely érdekek illetve kinek az érdekei sérülhetnek, és mik azok, amik nem. Ha például az édesapa korán kel, és mindenki számára fontos, hogy kialudhassa magát, akkor a család úgy alakítja ki az életritmusát, hogy időben elcsendesedjen. A család alvási rendjét átmenetileg is átalakíthatják bizonyos történések. Ha például valaki beteg, fontos vizsgára vagy egy nehéz napra készül, a többiek törekszenek arra, hogy ne zavarják meg az éjszakai pihenését.

A gyermekek elalvása

A kisgyermekek lefektetése sok családnál kialakult rituálét követ. Fürdés, vacsorázás, meseolvasás és villanyoltás. Mindez egyszerűen hangzik, de a szülők jól tudják, hogy, ha sikerül is kialakítaniuk az esti elcsendesedés megfelelő szokásrendjét, mégis minden este más és más. Van úgy, hogy békésen és probléma mentesen lezajlik a folyamat, és előfordul az is, hogy a gyerekeknek már rég az “ágyban lenne a helyük”, mégsem sikerül megnyugodniuk. Ilyenkor gyakran éhségre panaszkodnak, vagy újból és újból visszahívják a szülőkét egy pohár vízért vagy egy sokadik jóéjt pusziért. Ilyenkor a szülők gyakran gondterheltté válnak, idegesek lesznek, mert nem értik, hogy aznap miért nem működik mindaz, ami máskor igen. Az édesanya feszültségét megérezve a gyerekek még nehezebben alszanak el. 

A legjobb, ha a szülők elfogadják a váratlan helyzeteket, és arra törekednek, hogy a gyermekük valós igényeire reagáljanak. Nem biztos, hogy valóban az éhség vagy a szomjúság gyötri ilyenkor a kicsiket, ha a szokásos módon megvacsoráztak aznap. Sokkal valószínűbb, hogy szoronganak valami miatt, és a szüleik szeretetére vágynak. Ilyenkor a szülő közelsége, kedvessége és megértése nyugtatja meg őket a legjobban. 

Kálmán Judit, pszichológus – Pszichológiai tanácsadás szülőknek és gyermekeknek a XI. kerületben

Cím: Budapest, 1118, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu