Az iskolai bántalmazás, akár verbális, akár fizikai formában alkalmazott agresszióról van szól, rendkívül veszélyes a gyermekek lelkére. Szülőként, pedagógusként és a bántalmazott gyermekek osztálytársaiként egyaránt van lehetőségünk közbelépni, és a beavatkozással nem késlekedhetünk.

Iskolai bántalmazás

Az iskolai bántalmazás lélektana

Az iskolai bullying állandó résztvevői: a bántalmazott, a bántalmazó és a szemtanúk. Az agresszív megnyilvánulások legtöbbször hasonló dinamikát követnek. Az agresszor kiszemeli az áldozatát, aki megfelelően védtelennek tűnik ahhoz, hogy minden következmény nélkül bánthassa. Az áldozat többnyire magányosan ücsörög az osztály egyik szegletében vagy egyedül bóklászik az iskolaudvaron. Mások számára szinte észrevétlenül lehet őt piszkálni, gúnyolni. Ha a támadás sikerrel jár, a támadó várhatóan ismételten le fog csapni az áldozatára. Ha úgy látja, hogy az erőviszonyok számár megfelelően alakulnak, másokat is megpróbál a maga oldalára állítani és így már többen támadhatnak egy ellen. Az áldozat úgy érzi, hogy az egészről ő tehet és magát okolja. Szégyelli a történteket és tart a megtorlástól, ezért nem kér segítséget. Ha így tesz, sajnos további, és egyre erősebb bántalmazások áldozatává válhat.

Mi jellemzi a bántalmazót?

Ahhoz, hogy megfékezzük az iskolai bántalmazást, értenünk kell, hogy mi játszódik le a résztvevők fejében, és mik azok a tényezők, amik fenntartják a bullying folyamatát.

Az agresszor többnyire szintén problémákkal küzdő gyermek, lehetséges, hogy családi vagy tanulmányi nehézségek terhelik vagy korábban hasonlóképp agresszió áldozata volt. Frusztrációja többnyire magánnyal vagy unalommal párosul, ezért keresi a lehetőséget arra, hogy valakivel kikezdhessen. 

Előfordulhat, hogy azzal szeretne rangot szerezni magának a közösségben, hogy mások fölébe kerekedik, és ehhez további támogatókat akar gyűjteni. A konfliktushelyzet sokszor azzal is oldható, ha a felnőttek észreveszik, hogy a bántalmazó gyermek is segítségre szorul.

Kiből lesz áldozat?

Áldozat szerepbe bármikor bárki kerülhet. A legtöbbször ugyanakkor azok válnak az iskolai agresszió áldozatává, akik gyengébbnek tűnnek a többiek szemében, vagy külsejük, viselkedésük eltérő a többségétől. Ha valaki nehezebben létesít kapcsolatot vagy valamilyen oknál fogva kevésbé népszerű a társai körében, szintén könnyen lehet a csúfolódás célpontja.

Mit tehet az áldozat?

  • Ne hibáztassa magát a történtekért.
  • Ne hagyja, hogy a sorozatos bullying teljesen megtépázza az önbizalmát és lerombolja az önértékelését.
  • Kérjen segítséget! Beszéljen a szüleivel a bántalmazásról, és kérje a tanárai segítségét.
  • Nyisson a társai felé, kössön barátságot másokkal.
  • Ne hagyja magát megfélemlíteni az agresszor által.

Hogyan akadályozható meg az iskolai bántalmazás?

A bántalmazás folyamatának megállításában hatalmas szerepe van a gyermek környezetének. A pedagógusok sokat segíthetnek, ha rendszeresen beszélgetnek a témáról a gyerekekkel. Bíztassák őket, hogy forduljanak a felnőttekhez bizalommal, ha agresszió áldozataivá vagy szemtanúivá válnak. Fontos, hogy a diákok ne érezzék árulkodásnak vagy gyávaságnak, ha segítséget kérnek. 

A szemtanúkban tudatosítani kell a felelősségüket, és világossá tenni a számukra, hogy ők is agresszorrá válnak, ha a bántalmazó mellé állnak.

Mit tehet a szülő?

Ha szülőként tudomásunkra jut, hogy gyermekünket zaklatják az osztálytársai, beszélgessünk el vele, és nyugtassuk meg őt. Haladéktalanul jelezzük a problémát a gyermek osztályfőnökének, és erre bíztassuk a gyermekünket is. Kövessük nyomon, hogy történik-e változás, és ha szükséges, ismételten keressük fel azokat a pedagógusokat, akiktől a gyermekünk segítséget kaphat. 

Lássuk el a bántalmazottat megfelelő tanácsokkal, amelyek segíthetik őt a hasonló helyzetek kezelésében. Ha szükségesnek érezzük, forduljunk segítő szakemberhez, pszichológushoz.

Kálmán Judit, pszichológus – Pszichológiai tanácsadás szülőknek és gyermekeknek

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu