A zsebpénz nagyobb felelősségtudatra neveli a kiskamasz gyermekünket, vagy jobb helyen van a pénz a szülők zsebében? Mennyi zsebpénzt adjunk, és beleszóljunk-e, hogy mire költi? Hogyan segíthetünk gyermekünknek, hogy megtanulja beosztani a pénzét?

Zsebpénz kiskamasz korban

A zsebpénz és az önállóság

Szülőként sokakban felmerül a kérdés, hogy adjon- e zsebpénzt gyermekének, és ha igen, mikor érdemes elkezdeni. A dilemma oka az, hogy tulajdonképpen a csemetéknek nem lenne szükségük arra, hogy saját pénzzel rendelkezzenek, hisz a családjuktól úgyis mindent megkapnak, amire szükségük lehet. Ugyanakkor, ha a gyermek nem gyűjtöget maga is apránként egy kisebb összeget, hogy fogja megtanulni a pénz értékét, kérdezik azok, akik a zsebpénz pártján állnak. 
A kiskamaszok önállósodása felé vezető úton kétségkívül egy jelentős mérföldkő, ha van saját pénzük, és maguk dönthetnek arról, hogy mire költik. Sokszor azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a félretett összegből a gyerekek csupa olyan dolgot szeretnének megvásárolni, amit a szülők nem vennének meg nekik, mert haszontalannak tartanak.

Szabadon rendelkezzen-e a gyermek a zsebpénzével?

Mint a nevelés minden területén, a pénzügyi kérdésekben is érdemes előre lefektetni a szabályokat. Ha a gyermekek egyértelmű kereteket és jótanácsokat kapnak azzal kapcsolatban, hogyan spóroljanak és mire érdemes költeniük a megtakarításukat, hamarabb tanulnak meg felelőséggel dönteni ebben a témában is. Azzal, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy egészségtelen ételeket vagy veszélyes játékokat nem érdemes vásárolni, még nem csorbítjuk az önállóságukat. Egy csomag cukorka pont annyira rontja a fogakat, ha tőlünk kapja a gyermekünk, mintha magának veszi meg. Ezt ők is belátják és elfogadják, ha a kérdést nem a kisbolt édességes pultjánál, hanem még a vásárlást megelőzően, odahaza tisztázzuk velük.
Ne kritizáljuk a zsebpénzből választott árucikkeket, de ha úgy ítéljük meg, lépjünk közbe még a vásárlás előtt. 

A zsebpénz és az életkor

Kisiskolás kor előtt semmiképpen nem érdemes pénzt adnunk a gyermekünknek, mert nyolc éves kor alatt még nem elég érett a gondolkodásuk ehhez. 
Várjuk meg, amíg ő kezdeményezi a témát, és beszélgessünk el vele erről. Kérdezzük meg, hogy kitől hallott a zsebpénzről és mire költik a barátai, ha nekik már van. Tudakoljuk meg, hogy ő miért szeretne pénzt kapni tőlünk, és mik a tervei vele.

A zsebpénz összege és rendszeressége

Ha úgy döntünk, hogy elkezdünk zsebpénzt adni gyermekünknek, gondoljuk át alaposan, hogyan tervezzük a dolgot. Ha rendszeresen szeretnénk adni egy összeget, kezdjük alacsonyabbal, és figyeljük meg, hogy bánik vele. Tisztázzuk előre a feltételeket, de támogassuk az önálló döntések meghozásában.
Ne büntessünk zsebpénz megvonással, de azt megbeszélhetjük, hogy az előre megbeszélt szabályok betartását ezen a téren is elvárjuk. 

Kálmán Judit, pszichológus – Tanácsadás szülőknek és gyermekeknek

Pszichológiai tanácsadás a XI. kerületben

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu