Az iskolakezdés szorongás gyakori jelenség a gyermekek és a kamaszok körében. A félelem és az izgalom gyakran rányomja a bélyegét a nyaralás utolsó napjaira, de előfordulhat, hogy már hetekkel a tanévkezdés előtt jelentkezik a félelem.

Iskolakezdés szorongás

Az iskolakezdés szorongás okai

A tanév kezdetét megelőző félelem és szorongás egyik meghatározó oka a teljesítményszorongás.   Sok gyermek év közben is nehezen viseli a folyamatos iskolai számonkéréseket és dolgozatokat, de legtöbbjük esetében sokat segítenek a mindennapi jól bevált rutinok és a megszokás. A nyári vakáció végeztével azonban hidegzuhanyként éri a fiatalokat a hirtelen váltás gondolata.

Még azok is szorongva gondolnak a szeptemberre, akik korábban jól vették az akadályt és gond nélkül zárták az előző iskolaévet. 

Erőteljes félelmet és iskolakezdés szorongás élnek azonban át azok a gyermekek, akik az iskolai időszakban kellemetlen tapasztalatokat szereztek. Ezekben az esetekben az előző évben átélt kudarcok a gyermekek emlékezetében felnagyítódnak és elnyomják a mindennapok pozitív élményeit. A nehézségeket felidézve úgy érzik, képtelenek lesznek ismét felvenni a harcot. Az iskolakezdés szorongás okai lehetnek többek közt:

  • Tanulási nehézségek, 
  • Magatartás problémák
  • Beilleszkedési problémák
  • Teljesítménykényszer
  • Túlterheltség
  • Szociális elszigetelődés
  • Megküzdési nehézségek, 
  • Szorongásra való hajlam

Az iskolakezdés szorongás csökkentése

Felkészülés az iskolakezdésre

A legjobb, ha a családok időben elkezdenek felkészülni a szeptemberre. Rendkívül megterhelő idegileg és fizikailag is, ha a nyár utolsó napjai illetve az első iskolahét a kapkodásról és az idegeskedésről szól. Rengeteg pénzt el lehet ilyenkor költeni a sietve megvásárolt füzetekre és íróeszközökre illetve az évnyitóra szánt ünneplő ruhára és a kinőtt ruhák pótlására. A kampányszerű vásárlások során a gyermekeknek nincs idejük örülni az új szerzeményeknek. Ezzel ellentétben, ha hagyunk időt magunknak a szükséges dolgok beszerzéséré, és átgondoltabban vásárolunk, olcsóbban megúszhatjuk a túlzott költekezést és örömünket is lelhetjük az új holmikban.

Nyáron se tegyük félre teljesen a tanulást

Az alsó tagozatos gyerekeknek szükségük van arra, hogy nyáron is gyakoroljanak legalább egy keveset. A szellemi tevékenység, a mindennapos olvasás napirendbe iktatása nem jelent feltétlenül áldozatot a számukra, ha odafigyelünk az érdeklődésükre és az igényeikre.

A legkisebbeknek szánt foglalkoztató füzetek illetve nyári gyakorlók színesek, érdekesek, semmiképpen nem megterhelők a gyermekek számára. Sokkal könnyebb lesz az iskolakezdés, ha a nyár folyamán a kisiskolások nem esnek ki teljesen az írás, olvasás és a számolás gyakorlatából. Ha érzik, hogy gond nélkül megy nekik a tanulás, máris kiküszöböltünk egy tényezőt, mely szorongásra adhat okot.

Nyári táborok

Az iskolai táborok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekek nyáron is találkozhassanak az osztálytársaikkal. Az ilyen kötetlenebb programok során jobban formálódik a közösség, és közelebbről megismerhetik egymást a diákok.

A nyári edzőtábor hasonlóképp fejlesztik a beilleszkedési készséget és gyarapítják a csoportos élményeket. 

Hasznos lehet egy-egy tematikus tábor kipróbálása is. Ezek általában nem ott-alvós programok, így a kezdő táborozók kevésbé érezhetik kockázatosnak a részvételt. Sokat segíthet, ha egy ismerőssel együtt táborozhatnak, de a nagyobbak szívesen veszik, ha új embereket ismerhetnek meg.

Ha nincs lehetőség a nyári táborozásra vagy a gyermek nem szeretne a családjától távol nyaralni, fontos, hogy legyen módja rendszeresen találkozni és időt tölteni a vele hasonló korúakkal.

Beszélgetni a szorongásról

A szorongással küzdő gyermek számára nagyon fontos, hogy nyíltan beszélhessen az aggodalmairól. Biztosítsunk időt és alkalmat a zavartalan körülmények közt zajló beszélgetésekre, ne kapkodva vagy idegesen kelljen megvitatni azokat a témákat, amelyeket egyébként is  nehezebben hoznak szóba a fiatalok. 

Ne bagatellizáljuk el a problémáikat és ne próbáljuk meggyőzni őket arról, hogy nincs okuk a szorongásra. Ha így teszünk, csak tovább fokozzuk a kellemetlen érzést. Ha úgy gondolja a gyermekünk, hogy nem értjük a gondjait, feleslegesnek érzi, hogy megossza velünk azokat. Az elfojtott vagy  ki nem beszélt problémák tovább mélyítik a szorongás és a bűntudat érzését.

Sokat segítünk azzal, ha végighallgatjuk és az elfogadásunkkal, megértésünkkel támogatjuk a fiatalokat. Próbáljunk a gyermekünk igényeit figyelembe véve megoldást találni a problémákra, és, ha szülőként úgy érezzük, hogy elakadtunk, ne féljünk pszichológushoz fordulni.

Kálmán Judit, pszichológus – Online és személyes pszichológiai tanácsadás

Telefonszám:+36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu