A jó pszichológus legfontosabb ismérvei: a szakképzettség, készségesség, a következetesség, a hitelesség és a diszkréció. Mindemellett elengedhetetlenül fontos, hogy a segítő szakember képes legyen olyan  támogató, biztonságos és meghitt légkört teremteni, melyben kliensei komfortosan érzik magukat.

Milyen a jó pszichológus

A jó pszichológus szakképzett

A pszichés segítségnyújtásnak különböző kompetencia szintjei vannak. Ebben a tekintetben fontos, hogy a támogatást nyújtó szakember rendelkezzen a kliens problémájának megoldásához szükséges képesítéssel, készségekkel és képességekkel.

A tanácsadó pszichológus életvezetési nehézségek megoldásában, önismeret fejlesztésében, konfliktusok oldásában nyújt segítséget mentálisan egészséges emberek számára.

A mentális betegségek gyógyszeres kezeléséhez orvosi végzettség szükséges, a gyógyításnak ezzel a területével a pszichiáter foglalkozik. Az ilyen jellegű problémák enyhítésére alkalmas módszer a terápia, mely a gyógyszeres kezeléssel kombinálva, vagy anélkül is alkalmazható. Terápiás munkát kizárólag terapeuta végzettséggel rendelkező szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezhet.

A jó pszichológus segítő szándékkal bír

A segítő szakember a teljes figyelmét a kliens problémájára irányítja. A beszélgetések során nem pusztán meghallgatja a tőle segítséget kérőt, hanem egész figyelmével jelen van. A jó szakember nyitott, együttműködő és készséges. Nem ítélkezik, nem fogalmaz meg előítéleteket és semmiképpen nem árthat kliensének.

A jó pszichológus következetes

A pszichológiai tanácsadás vagy coaching folyamata megtervezett, a kliens alkalomról alkalomra tudja, mit várhat el, nem kell meglepetésektől tartania. Ehhez tartozik a segítő szakember személyes érzelmeinek kikapcsolása, és a kölcsönös bizalom.

Hitelesség

A segítő folyamat akkor lehet sikeres, ha kölcsönös őszinteségen alapul. A pszichológus a “hozott problémák” megoldásán dolgozik, azokban a nehézségekben tud segíteni, amelyeket megosztanak vele. Ugyanakkor a segítő szakembernek is megfelelő őszinteséggel és hitelességgel kell viszonyulnia klienséhez. 

Biztonságos, elfogadó légkör

A pszichológiai ülések során elengedhetetlenül fontos a biztonságos és támogató légkör megteremtése, melyben a kliensek bátran beszélhetnek problémáikról és megoszthatják dilemmáikat. Nem ítélkezhet, elfogadásáról mindvégig biztosítania kell a másik felet.

Diszkréció

A pszichológus titoktartási kötelezettséggel bír, a vele megosztott problémákat, személyes adatokat nem oszthatja meg másokkal, illetve a kliens engedélye nélkül nem publikálhatja.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Pszichológiai tanácsadás – Pszichológus rendelés a XI. kerületben

Cím: 1118, Budapest, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36/70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu