A fegyelmezés komoly kihívást jelent a kiskamaszok szülei számára. 9-12 éves kor között a gyermekek megpróbálják feszegetni a határaikat és változatos módon próbálnak lázadni a szülői tekintéllyel szemben. 

Fegyelmezés eszközei

Miért szükséges a fegyelmezés

A legtöbb szülő számára nehéz eldönteni, hogy mikor kell feltétlenül rendreutasítani a gyermekeket, hol van az a határ, ameddig még elmehetnek, és mi az ami már nem megengedhető.

Sok kiskamasz számos dologban nem ért egyet a szüleivel, és hajlik arra, hogy megszegje a legalapvetőbb viselkedési szabályokat. Ugyanakkor zokon veszi, ha rászólnak vagy megtörni próbálják az ellenállását. Ebben az életkorban a gyermekek nehezen tűrik a fegyelmezést, a szülőnek viszont továbbra is az a dolga, hogy a megfelelő nevelési úton tartsa csemetéjét.

A fegyelmezés legfőbb célja az alapvető értékek közvetítése és az együttélés szabályainak elsajátíttatása. A gyerekeknek szükségük van egyértelmű támpontokra és bizonyos keretekre ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. 

A szülői szeretet, a támogató és elfogadó viszonyulás a gyermek irányában nem azonos azzal, hogy mindent rájuk hagyunk.

A fegyelmezés módja

Kétségkívül az egyik legnehezebb szülői feladat a fegyelmezés. A kiskamaszok szeretnék mihamarabb egyenrangú félnek érezni magukat a szüleikkel szemben, és ennek érdekében mindent el is követnek. Már elég értelmesen képesek érvelni az általuk elérni kívánt engedmények mellett, és ez sok szülőt megtéveszthet. Kellemetlenül érzik magukat a negatív, tiltó szerepben és előfordulhat, hogy meghátrálnak a gyermek erőteljes érdekérvényesítési képességei előtt.

A legnagyobb kihívás a szülők számára, hogy megtalálják az egyensúlyt a nemtörődömség és merevség közt. Meg kell találniuk a módját annak, hogy a gyermek önbizalmát nem károsítva képviseljék az általuk helyesnek tartott irányvonalat és nevelési elveket.

A szabályok betartatása

Fontos, hogy a szülők megfelelő határozottsággal képviseljék mindazokat az elveket, melyek mentén a gyermeküket korábban is nevelték. 

Konszenzus 

Elengedhetetlenül fontos, hogy az alapvető szabályok tekintetében az anya és az apa közt egyetértés legyen. A gyermekek azonnal megérzik, ha hiányzik a konszenzus köztük, és kihasználják a lehetőséget

Következetesség

Amennyiben a szülők számára egyértelmű, hogy mi a helyes út, következetesen kell képviselniük azokat az elveket, amelyeket be szeretnének tartatni.

Milyen szabályokat hozzanak a szülők?

  • A szabályoknak feltétlenül olyannak kell lenniük, melyek megfelelnek a gyermek életkorának. Nem szabad túl magas mércét állítani eléjük, mert az a kedvüket szegi.
  • Ne legyen túl sok a szabály, mert képtelenség mindegyiket betartani. Határozzák meg azokat az irányvonalakat, melyekből semmiképp sem szeretnének engedni, a többi korlátozástól pedig érdemes eltekinteni.
  • Ha a szülők úgy veszik észre, hogy bizonyos szabályok kezdenek feledésbe merülni, beszéljék őket ismét át és fektessenek hangsúlyt a betartásukra.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Pszichológiai tanácsadás szülőknek és gyermekeknek

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu