Az otthoni tanulás elkezdése fontos mérföldkő minden kisgyerek életében. Hogyan segíthetünk gyerekünknek, hogy ezt a kihívást minél könnyebben és zökkenőmentesebben élje át?

Otthoni Tanulás

Minden kezdet nehéz…

Kisiskolás korban a gyermekünk élete teljesen megváltozik. A mindennapjaiban a játék helyett a tanulás veszi át a fő szerepet. Ugyan még játékos, az életkorának megfelelő formában kell, hogy elsajátítsa a megfelelő tudásanyagot, de szabadsága nagy mértékben csökken. 

Nem állhat fel a helyéről a tanórán és nem foglalkozhat más feladatokkal, mint a társai. Mindemellett a legtöbb gyerek hatalmas kíváncsisággal és izgalommal vág neki az iskolás éveinek. Alapvetően rajtunk, felnőtteken múlik, hogy megkönnyítjük vagy megnehezítjük a gyerekek dolgát, illetve motiváljuk őket, hogy ne maradjon el a lelkesedésüket már a kezdetekkor. 

Miért fontos az otthoni tanulás

A délutáni tanulás elengedhetetlenül fontos szerepet játszik a gyermekek tudásának megszilárdításában. A házi feladat megírása során azokat a készségeket ismétlik és gyakorolják be, amelyekkel az iskolában ismerkedtek. Ha ez kimarad, a kisiskolás könnyen elveszti a fonalat. A tudása bizonytalan marad, ha nincs lehetősége a gyakorlásra és a tudása elmélyítésére.

Ugyanakkor a gyermek személyiségének fejlődése szempontjából is meghatározó szerepet játszik az az idő, amit az otthoni tanulással tölt. Így tanul meg tanulni, és válik egyre kitartóbbá, ami a későbbiekben is hasznos lesz számára. Megtanulja, hogy vannak elvégzendő feladatai és kötelezettségei, melyekkel időben kell végeznie. Ha sikerül megküzdenie a nehézségekkel illetve kudarcokkal, akkor valódi és stabil alapokon nyugvó önbizalomra tehet szert. Minden egyes sikeresen vett akadály a gyermek számára alapul szolgál arra, hogy higgyen magában és a képességeiben.

Az otthoni tanulás időtartama

Az otthoni tanulás időmennyisége gyerekenként és életkoronként eltérő lehet. Mindemellett attól is függ, hogy kinek mennyi gyakorlásra van szüksége, hogy milyen intenzitással dolgozik a leckéin, mennyire fáradt illetve kap-e segítséget vagy önállóan dolgozik. 

Egy első osztályos gyermeknek átlagosan naponta 20-30 percre van szüksége ahhoz, hogy megírja a leckéit és felkészüljön a következő napra. Ahogy nő a gyermek, egyre nagyobb rutinja lesz tanulásban ugyanakkor az elsajátítandó tananyag mennyisége is fokozatosan nő. Arra lehet számítani, hogy mindezzel párhuzamosan a tanulásra szánt idő sem csökken, hanem növekszik.

Kell-e a szülői segítség a tanuláshoz?

Kezdetben az otthoni tanulás nem megy könnyen, a kisiskolások a szüleik segítségére szorulnak. Hasonlóan minden más tevékenységhez, a gyermekeknek meg kell tanulniuk tanulni. A délutáni közös gyakorlás során amellett, hogy segítünk a feladatok megoldásában, egyfajta mintát is nyújtunk a gyermekünk számára. Megtanítjuk arra, hogyan ossza be az idejét, illetve megteremtjük számára a nyugodt körülményeket a tanuláshoz.

Az otthoni tanulás akkor megy könnyen, ha a gyermek képességeinek és temperamentumának megfelelő módszerrel és megszokott ritmusban történik. Ehhez eleinte a szülő segítségére van szükség, később azonban már megy önállóan is. 

Hogyan tanuljunk a gyermekünkkel?

Fontos, hogy a közös tanulás ne járjon stresszel vagy szorongással a gyermek számára. Legyünk türelmesek, még akkor is, ha esetleg fáradtak vagyunk vagy elégedetlenek a gyermekünk teljesítményével. 

Ne számon kérni akarjuk a tudást, hanem segítsünk a tanulásban. Magyarázzuk el neki, amit nem ért, és mutassuk meg, hogyan dolgozhat megfelelően hatékonyan. Ha úgy látjuk, hogy önállóan is jól boldogul már a házi feladatával, hagyjuk, hagy dolgozzon egyedül, de legyünk ott a közelében, hogy számíthasson a segítségünkre, ha elakad.

Kálmán Judit, pszichológus – tanulásmódszertan szülőknek és gyerekeknek

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu