A társasjáték izgalmas szórakozást jelent minden korosztálynak. Ezeket a játékokat együtt játszhatják a kisebbek és a nagyobbak, anélkül, hogy az idősebb gyermekek számára unalmas lenne a játék. Mindemellett többféle kompetencia terület is fejleszthető a társasjátékok segítségével.

Zingo társasjáték óvodásoknak

Zingo gyorsasági társasjáték

A Zingo az egyik legnépszerűbb párkeresős gyorsasági társasjáték a legkisebbeknek.

A társasjáték leírása:

Minden játékos kap egy táblát, amin kilenc ábra szerepel. Aki elsőnek megtalálja mindhez a megfelelő párt, az nyer. Keresni azonban nem is olyan egyszerű! Nagyon kell figyelni, és gyorsnak is kell lenni a sikerhez, mivel a játékosok egyszerre játszanak.

A piros korong-kiadó automata minden nyomásra két műanyag lapocskát adagol ki magából, így tényleg csak az szerezheti meg őket, aki a leggyorsabban észreveszi az azonosságot a lapocska és a saját tábláján szereplő ábra között. A játék végén az nyer, akinek először sikerül megtalálnia az összes ábrához tartozó korongot, és így fel tudja tölteni a tábláját.

Kinek ajánlott a játék

A játék négy éves kortól játszható, vidám, izgalmas családi társas. Egyszerre 2-6 személy tud vetélkedni egymással, és a játékidő is elég rövid (kb. 5 perc), így nem unnak rá a gyerekek idő előtt.

Doble kids társasjáték óvodásoknak

Dobble Kids – Képfelismerős játék gyerekeknek

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerének, a Dobble társasjátéknak elkészült a legkisebbeknek szánt verziója is.

Nem sokat lehet egyszerűsíteni egy olyan játékon, mint a Dobble, de nincs is rá szükség. A játékszabály egyszerűsége révén pillanatok alatt elmagyarázható a legkisebbeknek, hogy kell játszani a Doblle Kids-t. Az eredeti játékhoz képest nem változott a lényeg: minél gyorsabban meg kell találni azt az ábrát, amely mindkét felcsapott kártyán szerepel. A különbség mindössze annyi, hogy nyolc kép helyett csupán hat szerepel egy lapon, és mind állatokat ábrázol. Így a legkisebbek is otthonosan mozoghatnak a témában.

Milyen területeket fejleszt a játék?

A Doble Kids alkalmas a vizuális diferenciálás fejlesztésére, ezért iskola előkészítő gyakorlásként is jó szolgálatot tesz. Hasznos módszer lehet a képlátás illetve a jelfelismerés támogatására. Mivel gyorsasági játék, javítja a reakció időt.

Ezt a játékot is lehet többen játszani, de két embernek is tökéletes szórakozást nyújt. A játékidő attól függ, mennyi kártyával játszuk, maximum 15 percet vesz igénybe. Négy éves kortól ajánlott.

Táblás játékok

Az első táblás játékok, amelyeket az óvodás korú gyerekek is élvezettel tudnak játszani, a lehető legegyszerűbb szabály alapján működnek. Nem kell megtanulniuk vagy megérteniük egy bonyolult működési mechanizmust a kicsiknek, hanem azonnal birtokba vehetik a színes játéktáblát, a jópofa bábukat és a színes dobókockát. Semmilyen előkészület nem szükséges, máris indulhat a játék. 

Monza társasjáték

A játék kimenetele nagyrészt a szerencsén múlik, így a kezdők is lehetnek sikeresek.

Monza társasjáték

Az autóversenyzős társasjáték már öt éves kortól játszható. A játékosok a saját körükben dobnak a hat kocka mindegyikével, majd azokat a pályaszakaszok színeinek megfelelően rakják sorba. Ha sikerült rögtön is le is léphetik a távot, de ha elkapkodták a döntést, nem maradnak a versenyben. A Monza elsősorban a számolási készséget és a szín felismerést fejleszti.

Kálmán Judit, pszichológus – Pszichológiai tanácsadás szülőknek és gyerekeknek

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu