Az olvasás kisgyermekkortól végigkíséri az életünket. Már ilyenkor megszerettethetjük a gyermekeinkkel a könyveket, de sosem késő belekezdeni, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk könyvolvasó felnőtté váljon. 

Az olvasás megszerettetése kisgyermekkorban

Olvasás csecsemőkorban (4. héttől 1 éves korig)

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni! Bár nem nevezzük olvasásnak, de tulajdonképpen hasonló jellegű tevékenységet folytat a kisbaba, amikor a hátán fekve a kezében tartva, vagy hason-fekvésben az alkarjain támaszkodva nézegeti a bébi könyv oldalait. 

Az úgynevezett “puha könyv” legtöbbször textilből készült, élénk színű, vidám könyvecske, melyet a játéktervezők speciálisan ennek a korosztálynak fejlesztettek ki. Néhány oldalas, könnyen kézben tartható, a kisbabák számára izgalmas elfoglaltságot jelent. Többnyire állatfigurákat ábrázolnak ezek a játékok, a csecsemőket kiválóan lekötik a színek és a formák. A könyvek anyagának a kidolgozása, a különböző textúrák, változatos tapintási élményt nyújtanak a kisbabák számára. 

Olvasás megszerettetése kisgyermekkorban (1-3 éves kor)

Leporellók és lapozók

Ebben az életkorban már megvehetjük a kisgyermekeknek az úgynevezett “leporellókat”, és “lapozókat”, a széthajtható kemény oldalas könyveket. Ezek jól bírják a strapát, nem szakadnak el az oldalaik, bátran a gyermekek kezébe adhatjuk őket. Terjedelemben nem hosszúak, viszont szép színes rajzok díszítik őket. Többnyire mondókák illetve ritmusos versikéket tartalmaznak, amelyeket szívesen ismételgetnek a gyerekek, ha felolvassuk nekik, és nagyon hamar megtanulják őket. 

Böngészők

Kisgyermekkorban a közös olvasás és képeskönyv nézegetés kap hangsúlyt. Nagyon élvezik az úgynevezett “böngészőket”. Ezek általában nagy alakú, keménylapú, 8-10 oldalas könyvek. Végtelen számú mese lehetőséget rejtenek magukban, mivel nem tartalmaznak szöveget, hanem kizárólag gazdag képi világot. A történetük általában számtalan forgatókönyvvel elbeszélhető a gyerekeknek. Az egymást követő oldalakon vannak ismétlődő figurák, főhősök és mindig felfedezhetők új alakok is. A helyszínek mindeközben változnak.

Kitalált történetek

A böngészők mesetörténetét eleinte a szülő találja ki, és mindig pont addig tart, amíg a gyermek meg nem unja az épp soron lévő oldal képeinek a nézegetését és tovább nem lapoz. Később már a gyermekekkel együtt szőhetők a mesék és lehet beszélgetni, viccelődni, figurákat keresgélni a könyv lapjait nézegetve. Tulajdonképpen a gyermek a felnőttektől vagy a nagyobb gyerekektől tanulja meg ilyen módon a történet-szövést és mesélést. Szívmelengető látvány, amikor egy kisgyerek a földön ülve vagy hasalva, lankadatlan kíváncsisággal, önállóan nézegeti ezeket a könyveket.

Könyvolvasás óvodás korban

Óvodás korban a mesevilág kitágul a gyermekek számára. Az olvasható könyvek száma, fajtája és stílusa olyan szélessé válik, hogy sok szülő számára már a lehetőségek közti választás okozza  a gondot. 

Meghatározóvá válik az esti meseolvasás rituáléja. A gyermekek többsége lefekvés előtt, a szülők mellett ülve, vagy már az ágyban fekve hallgatja a történeteket, és könyörög az újabb és újabb meséért.

A kisebbek szeretik, ha a mesék egy kicsit hasonlítanak a saját életükhöz. A hősök óvodába mennek, játszótéren játszanak vagy épp állatkerti sétát tesznek. Kedvelik a gyerekek az állatos meséket és a varázslatos erdei történeteket is. Még mindig az egyszerűbb történeteket részesítik előnyben, de szívesen levonják a tanulságokat és megbeszélik a szüleikkel. Fontos, hogy mindig az életkoruknak megfelelő könyvekből olvassunk, ne ijesszük meg őket vagy keltsünk szorongást bennük.

Milyen könyveket olvassanak a kisgyerekek?

Már az óvodás korú gyerekek esetében is megfigyelhető, hogy az érdeklődésüknek megfelelő könyveket jobban szeretik, szívesebben hallgatják ezeket a meséket.

Az olvasás megszerettetése akkor járhat sikerrel, ha figyelembe vesszük a gyermekünk érdeklődését, és ennek megfelelően vásárolunk vagy kölcsönzünk számukra könyveket. Ne erőltessük rájuk az ízlésünket vagy akaratunkat, mert azzal könnyen elvehetjük a kedvüket az olvasástól.

Ha azt látjuk, hogy kezd beszűkülni a gyermekünk érdeklődése, és mindig ugyanazt a mesét szeretné meghallgatni esténként vagy csak egy tipusú könyv (pl. állatos) érdekli, próbáljuk óvatosan tágítani a repertoárt. Olvassunk más időpontban, más helyszínen is neki. Könnyebben felkelthetjük az érdeklődését az új mesék iránt, ha nem érzi úgy, hogy a megszokott mesét szeretnénk leváltani velük.

Vásároljunk vagy kölcsönözzünk könyveket?

Azokat a könyveket vásároljuk meg, amelyekről úgy gondoljuk, hogy maradandó élményt jelentenek, és később is szívesen olvasgatnák őket a gyerekek. A többi mesekönyvet nyugodtan kivehetjük könyvtárból. 

Szintén érdemes könyvtárazni, ha új témájú könyvet szeretnénk mutatni a gyermekünknek és még nem vagyunk biztosak benne, hogy tetszeni fog-e neki az újdonság.

A gyerekek nagyon kedvelik a sorozatokat. Ragaszkodnak a megszokott hőseikhez, és szeretnének újabb és újabb kalandokat meghallgatni róluk. Ha nem kifejezetten gyűjtési szándékkal vásároljuk a könyveket, akkor érdemes a sorozatok folytatásait is inkább kölcsönözni és csak egy-két darabot vásárolni meg belőlük, hogy legyen később mit lapozgatniuk vagy emlékbe eltenniük a gyerekeknek.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Gyermekpszichológiai tanácsadás

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu