A kamaszkori depresszió okai sokrétűek. Kialakulásához gyakran erőteljesen hozzájárulnak a tartósan fennálló iskolai vagy családi nehézségek illetve pszichés problémák. 

A kamaszkori depresszió okai

A kamaszkori depresszió okai leggyakrabban:

A kamaszkor egy érzelmi és fizikai változásokkal teli, rendkívül dinamikus korszak a fiatalok életében. Gyakori hangulatváltozások, ingerlékenység és fokozott szabadságvágy jellemzi ezt az időszakot. A kamaszkori depresszió pontos okai nem ismertek, de meglétében jelentős szerepet játszhatnak az alábbi tényezők:

Családi problémák:

A serdülők számára rendkívül fontos, hogy odahaza megfelelően kipihenhessék magukat és feltöltődhessenek. Bár a modoruk és a kommunikációs stílusuk nem egyértelműen tükrözi, de továbbra is nagy szükségük van a szülői szeretetre és támogatásra.

Ha a családon belüli feszültségek felerősödnek vagy a szülők kapcsolata megromlik, a fiatalok biztonság igénye sérül. Érzelmileg könnyen talajvesztetté válhatnak, ha nem tudják a nehézségeiket nyugodt körülmények között megbeszélni a szeretteikkel.

Túl magas elvárások

Lelki problémák kialakulásához vezethet, ha a szülők túlzottan magas elvárásokat támasztanak a gyermekükkel szemben. A szülői maximalizmus könnyen kivetülhet a fiatalokra is, akik a számukra teljesíthetetlennek tűnő követelmények terhe alatt összeroppannak. A megfelelési kényszer szorongást illetve önértékelési problémákat eredményez, a kamaszok reménytelennek és kiúttalannak érzik a helyzetüket.

Egészségi problémák

A serdülők hajlamosak végletesen gondolkodni és viselkedni. Ez megnyilvánulhat az életmódjukban, étkezésükben szabadidős elfoglaltságaikban. A szélsőséges táplálkozás, a nem megfelelő mennyiségű alvás hamarosan egészségügyi problémákhoz vezet. Legyengül a szervezetük, krónikus fáradtság érzéssel küzdenek, mely lehangoltsággal és depresszív hangulattal társulhat. 

Szociális nehézségek

A fiatalok lelki állapotára, hangulatára nagy hatással van a kortársak elfogadása. Súlyos következményei lehetnek, ha az iskolai közösség pszichésen bántalmazó, ha a fiatal kirekesztettnek érzi magát. Sajnos az ilyen jellegű bántalmazás sokig rejtve maradhat a szülők számár, ha a zaklatás hatására a kamasz gyermek magát hibáztatja, és inkább hallgat a történtekről. 

Függőségek

A különböző tudatmódosító szerek fogyasztása illetve a képernyőfüggőség is okozhat depressziót. A függőségben szenvedő fiatal megpróbál elmenekülni a mindennapok nyomasztónak tűnő problémái elől, és a megküzdés helyett a szerhasználatot vagy a gépezést választja. Egy ördögi körbe kerülnek ilyenkor a kamaszok, hangulatuk, közérzetük és egészségi állapotuk rohamosan romlik.

Kálmán Judit, pszichológus Személyes és online pszichológiai tanácsadás

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu