Elvált szülőknek szeretnék néhány hasznos tanácsot nyújtani és segíteni abban, hogyan tudják fenntartani családjuk szerető és védelmező biztonságát gyermekeik számára, a különválásuk után is.

Elvált szülőknek

A statisztikák szerint ma minden tizedik felnőtt elvált a házastársától. Ha születtek gyermekeik, életük bizonyos mértékig továbbra is összefonódik a korábbi párjukkal, hisz a mindennapjaikat úgy kell alakítaniuk, hogy gyermekeik számára a különválás minél kisebb érzelmi törést jelentsen. 

A válás problémájának feldolgozásában a szülők sokat segíthetnek gyermekeiknek, ha egymással együttműködve, a gyermekük lelki egészségét szem előtt tarva tartják a kapcsolatot illetve kommunikálnak egymással.

Hogyan beszéljünk a válásról?

A gyermek számára nehéz dolog elfogadni, hogy szüleik különváltak, és ez a dolog már végérvényesen így is marad. Szeretnék megérteni, hogy miért történt mindez. Van olyan gyermek, amelyik bűntudatot érez, és magát hibáztatja, hogy nem tudta megakadályozni a család szétszakadását. 

Az elvált szülőknek gyakran az a benyomásuk, hogy gyermekük “nem szeret” beszélni a válásról, igy az anya vagy az apa nem tudja, mi járhat a fejében, agodalommal tölti el őket, hogy nem segíthetnek neki.

A válásról akkor érdemes beszélgetni a gyermekkel, amikor nyitott rá. Ha ő kezdeményezi a témát és kérdez, vagy ha adottak a körülmények és a beszélgetés természetes, nyugodt menetét nem zavarja meg semmi. A gyermek életkorát, érettségét figyelembevéve igyekezzünk őszíntén és emészthető módon megválaszolni a nekünk szegezett kérdéseket. Nem szükséges túlbeszélni a témát, ha látjuk, hogy lankad a gyermek érdeklődése vagy elfárad, nyugodtan tereljük a szót más irányba.

Hogyan tartsuk a kapcsolatot?

A gyermekek számára a legnagyobb veszteséget az jelenti, ha úgy érzik, többé nem hozzáférhető számukra az a szülő, amelyiktől külön kell élniük.

Megnyugvást és biztonságot jelent a gyermekek számára, a folytonosság fenntartása, ha megteremtjük a rendszeres és kiszámítható kapcsolattartás feltételeit. Ha van rá mód, érdemes egy szabályosan ismétlődő heti rendet kialakítani, amit a gyermek észben tud tartani, hogy mindig tisztában legyen azzal, hogy ki megy majd érte az iskolába és ki viszi el az edzésre aznap. Fontos, hogy az épp távol lévő szülő is elérhető legyen a számára, tudjanak beszélni egymással, ha a gyermeknek igénye van rá.

Meg lehet tartani a korábbi rituálékból néhányat, és újakat bevezetni, amelyek a távolból is megvalósíthatók, mint például egy mesemondás, vagy az közös tanulás, akár Skype segítségével.

Mit ne tegyünk?

  • Ne veszekedjünk a gyermekek jelenlétében – a feszült légkör megviseli őket.
  • Ne próbáljuk rossz fényben feltüntetni a másikat – a gyerekek sokszor magukra veszik a bántást. Fájdalmat és veszteséget okozunk nekik, ha megfosztjuk őket attól, hogy tisztelhessék a szüleiket.
  • Ne vonjuk nyíltan kétségbe, amit a másik szülő mond!
  • Ha hétvégére ránk van bízva a gyermekünk, tartalmas együttlétet tervezzünk. Ne tudjuk le egy mozival, játszóházzal vagy esetleg rokonlátogatással a találkozót, hanem legyen alkalmunk beszélgetni, játszani, kirándulni egymással.
  • Ne hagyjuk, hogy a hétköznapokban a gyermekünk hiába sóvárogjon utánunk, biztosítsuk neki azt, hogy bármikor elérhessen minket, beszélhessen velünk.
  • Ne zárjuk el előle az új otthonunkat, alakítsunk ki számára ott is egy meghitt kuckót, ahol jól érezheti magát.
  • Ne akarjuk, hogy a gyerek állást foglaljon a felnőttek nézeteltéréseiben, és ne szövetkezzünk velük a másik fél ellen!
  • Ne próbáljuk a problémáinkat a gyereken keresztül megoldani!

Tanácsadás elvált szülőknek

Ha szülőként úgy látja, hogy gyermeke viselkedése a válást követően tartósan megváltozik, ha úgy veszi észre, hogy zárkózóttabbá, gondterheltebbé, esetleg szorongóbbá válik, érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni. Néhány beszélgetés segíthet megelőzni a probléma elmélyülését.

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

IDŐPONT EGYEZTETÉS:

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu