A böngészők egy varázslatos világot tárnak a kicsik elé, megmozgatják a fantáziájukat és kreativitásra ösztönzik őket. Rengeteget tanulhatnak ezekből a könyvekből, játékos, örömteli formában.

Böngészők

Miért jók a böngészők

A böngészők a legkisebb korosztályt célozzák meg. A bölcsődés és óvodás gyerekek egyaránt örömét lelik ezekben a könyvekben. A kiadványok kemény borítóval készülnek, gyakorlatilag elnyűhetetlenek. Az oldalak nagy alakúak, és a teljes egészében képek borítják őket. Szöveg nélkül mesélnek történeteket, ezáltal számtalan variációs lehetőséget rejtenek magukban.

A böngésző nézegetése a kisgyerekes családok számára tökéletes lefekvés előtti elfoglaltság, amelybe  2-6 éves korig minden gyerek örömmel be tud kapcsolódni. 

A legjobb böngészők

A Naphegy kiadó sorozata az egyik legjobb választás az óvodás korosztály számára. A kiadvány nem tartozik a legújabbak közé, ezért lehet, hogy kicsit nehézkesebb a beszerzése, de garantáltan megéri az utánajárást.

A könyv főhősei állandó szereplők, akiket minden oldalon megkereshetünk, és felkutathatjuk az egyéni történetüket, de rajtuk kívül is rengeteg új figurával találkozhatunk az egyes oldalakon. Felnőtekkel, gyerekekkel, vadon élő és házi állatokkal akik benépesítik az elénk táruló kisváros utcáit és parkjait.

Miről szól a könyv

A tavaszi, nyári, őszi, téli illetve éjszakai böngésző ugyanazon a kisvároson kalauzol keresztül bennünket, és a helyszínek is állandók. Lenyűgöző azonban megfigyelni az évszakok váltakozását és a végigkövetni a szereplők vadonatúj történeteit. 

Mivel némi szöveget kizárólag a könyvborító hátlapján találhatunk, ahol a szerző néhány mondatban bemutatja a főhősöket, teljesen a mi fantáziánkra van bízva minden. Megfigyelhetjük a vidám kisváros apró részleteit, és elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy hogyan telnek az itt élő emberek és állatok hétköznapjai. Végigsétálhatunk az utcákon, bekukkanthatunk a házakba és az üzletekbe. 

Hogyan olvassuk a könyvet

Az első alkalmakkor az is lenyűgözi a gyerekeket, ha egyszerűen végiglapozzuk a könyvet, és megnézegetjük a képeket. Mindezt közösen tegyük, fedezzük fel együtt a felfedeznivalókat. 

Később keressük meg az állandó szereplőket, kutassuk fel, kit hol találunk, és nézzük meg, hogyan telt az illető napja. 

Ha mesét szeretnénk mondani, kiválaszthatunk egy-egy hőst, és elmesélhetjük az ő történetét, vagy haladhatunk tematikusan is, egy-egy oldal felfedezésével.

A téli böngésző szereplői

Figyeljünk meg minden apró részletet, és bíztassuk erre a gyerekeket is. Meséinkkel mintát adunk számukra ahhoz, hogy hogyan alkothatnak képek alapján történetet. Ha már értik a könyv szisztémáját, hagyjuk, hagy meséljenek ők nekünk.

Meddig tartanak a böngészők meséi

A böngészők meséi mindig addig tartanak, ameddig mi szeretnénk. Átlapozhatjuk a könyvet öt perc alatt is, ha épp nincs elég időnk, de korlátlan ideig is mesélhetünk belőlük. 

Amikor már sokadszor nézegetjük meg a könyvet, kiválaszthatunk egy-egy oldalt, és szólhat csak arról a mesénk. Megbeszélhetjük, hogyan zajlik egy építkezés, vagy milyen gyümölcsöket árulnak a zöldséges boltban. Megvitathatjuk az időjárást és az évszakok sokszínűségét is. Ha végkép kifogytunk a történetekből, megvehetjük a sorozat másik epizódját, hogy újra kezdjük a varázslatos utazást.

A böngészők titka az olvasói szabadságban és a magával-ragadó színes grafikákban rejlik. Tökéletesen választás azoknak a gyerekeknek, akik szeretik, ha a szüleik saját meséket mesélnek nekik, amik egy picit mindig hasonlók egymáshoz. Ha megkedvelték a gyerekek a könyvet, szeretik önállóan is nézegetni őket.

Kálmán Judit, pszichológus – Gyermekpszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@gazdagretipszichologus.hu