A pszichológiai tárgyú cikkekben olvashat arról, hogy milyen jellegű problémák megoldásában segítheti a pszichológus a gyermekeket, kamaszokat és szüleiket.

Ezek a pszichológiai tárgyú írásaim más honlapokon jelentek meg, és nem kizárólag a gyermekpszichológia  témaköreit érintik. Információt szeretnék nyújtani arról, hogy mikor és milyen problémák megoldásához érdemes pszichológus támogatását kérni.

pszichológiai cikkek

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Mivel foglalkozik a pszichológus és mivel a pszichiáter. Mi a különbség a két szakember munkája közt? Ki forduljon segítségért egy klinikai pszichológushoz és mikor érdemes a tanácsadó pszichológus tanácsát kérni?


Tanulási nehézségek kamaszkorban

Sok serdülő küzd iskolai problémákkal. A tanulási nehézségek okai közt gyakran nem képességbeli gondok, hanem lelki tényezők állnak. A gyengébb iskolai osztályzatok legtöbbször a serdülő fiatalok motivalatlanságából adódnak.


Figyelemzavar kamaszkorban

A figyelemzavar nem tűnik el, mire a gyermek serdülőkorba lép, sőt, sok esetben ebben az időszakban válik igazán észrevehetővé a probléma. A kamaszkor kihívásaival való megküzdés egyébként is megviseli a gyermekeket és környezetüket, a figyelemzavar pedig az ilyenkor jellemző problémákat erősíti fel.


Miben segít a relaxáció?

A relaxációt sokan kizárólag a távol-keleti vallások kutúrájához tartozónak tartják. A csend és mozdulatlanság évszázadokon keresztül bizonytalanságot, félelmet keltett az európai emberben. Napjainkban viszont Európában is egyre elterjedtebb az autogén tréning, mely pszichológus segítségével elsajátítható feszültségoldó technika.


Egészségmegőrzés az autogén tréning segítségével

Mitől érezzük magunkat fáradtabbnak ősszel? Hogyan őrizzük meg lendületünket és frissességünket az év végi hónapokban is? Hogyan támogathatjuk immunrendszerünket hosszútávon?


Mi a stressz?

Mit nevezünk stressznek, és mi a stresszreakció? Melyek azok a helyzetek, melyekre szervezetünk stresszreakcióval válaszol?

Hogyan válaszolhatunk megfelelő módon a minket érő stresszingerekre?


A stresszoldás lehetőségei a munkahelyünkön

Munkahelyi környezetben is környezetben is könnyen alkalmazható relaxációs technika az autogén tréning. A módszer segítségével fokozható a teherbíró és stressztűrő képesség, illetve javítható a teljesítőképesség.


Hogyan előzhetők meg a pszichoszomatikus betegségek?

A pszichoszomatikus betegségek kialakulásának hátterében többnyire lelki okok állnak. Ha huzamos ideig erős stresszhatásnak vagyunk kitéve, szervezetünk elfárad, megküzdő képességünk lecsökken.


Hogyan segíthet a pszichológus a pszichoszomatikus panaszok esetén?

Mit nevezünk pszichoszomatikus betegségnek? Mikor forduljunk szakemberhez, és miben segíthet ilyenkor az orvos és a pszichológus? Hogyan enyhíthetők a lelki eredetű testi panaszaink?


Kálmán Judit, pszichológus

SZEMÉLYES ÉS ONLINE PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

pszichológus rendelés